Τρίτη, 19 Μαΐου 2015

Ολοκλήρωση διεθνούς συνάντησης ξένων σχολικών αντιπροσωπειών στο πλαίσιο υλοποίησης ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius από το Γυμνάσιο Ορμύλιας.Ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο - με την αναχώρηση και των τελευταίων ξένων αντιπροσωπειών - η πενθήμερη διεθνής εκπαιδευτική συνάντηση που διοργανώθηκε από το Γυμνάσιο Ορμύλιας στο πλαίσιο υλοποίησης της πολυμερούς ευρωπαϊκής σύμπραξης Comenius με τίτλο «Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival».
Στην εν λόγω διετή (2014-2015) σχολική σύμπραξη - η οποία ολοκληρώθηκε με την 7η και τελευταία συνάντηση  στην Ορμύλια - το Γυμνάσιο συμμετείχε από κοινού με έξι ακόμη σχολεία από ισάριθμες χώρες του εξωτερικού (από Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τουρκία) έχοντας και τον γενικό συντονιστικό ρόλο.
Tην περασμένη εβδομάδα, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία - 44 συνολικά άτομα - επισκέφτηκαν την Χαλκιδική και συμμετείχαν, από κοινού με καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Ορμύλιας, σε πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και ξεναγήσεων.
Η υποδοχή των ξένων σχολικών αντιπροσωπειών και το πρόγραμμα επισκέψεων-ξεναγήσεων και δραστηριοτήτων εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές ως εξής:
Τη Δευτέρα 11-5-2015 οι ξένες σχολικές αντιπροσωπείες μετέβησαν στο Γυμνάσιο Ορμύλιας, ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και παρακολούθησαν παρουσιάσεις και εργασίες σχετικές με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την τοπική ιστορία και την γεωμορφολογία, βιοποικιλότητα και γεωοικονομία της περιοχής. Στη συνέχεια οι ξένες αντιπροσωπείες περιηγήθηκαν πεζή στο εσωτερικό της Ορμύλιας, επισκεπτόμενοι τις τοπικές σχολικές μονάδες, αρχικά το Νηπιαγωγείο, εν συνεχεία το Δημοτικό σχολείο, ακολούθως τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου όπου τους υπεδέχθη ο Εφημέριος της ενορίας, πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Βλιάλης, για να καταλήξουν στο κτήριο του δήμου. Εκεί και συγκεκριμένα στο παρακείμενο πολιτιστικό κέντρο πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής των ξένων αντιπροσωπειών και η κήρυξη έναρξης των εργασιών της 7ης συνάντησης Comenius. Η τελετή, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Δ/ντής Β’/βάθμιας εκπαίδευσης, σχολικοί σύμβουλοι της Χαλκιδικής και διευθυντές σχολείων, πλαισιώθηκε από τραγούδια που ερμήνευσε η χορωδία των μαθητών του σχολείου και παραδοσιακούς χορούς που χόρεψαν μαθητές του σχολείου-μέλη τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Στη συνέχεια οι ξένες αποστολές επέστρεψαν στο σχολείο όπου παρακάθισαν σε γεύμα με πλούσια τοπικά εδέσματα που επιμελήθηκε ο σύλλογος γονέων & κηδεμόνων. Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου λειτουργούσαν εκθέσεις: (α) εικαστικών έργων των μαθητών που φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών, (β) κατασκευών μαθητών που από το μάθημα της τεχνολογίας καθώς και εργασιών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius (π.χ. φυτολόγια, φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις μαθητών του σχολείου στις χώρες του εξωτερικού, κλπ). 


Ακολούθησε ξενάγηση των ξένων επισκεπτών στις Ιερές Μονές της περιοχής: (α) στην Ι.Μ. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και (β) στην Ι.Μ. Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Εκεί οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις ιδιαιτερότητες του μοναστικού βίου και να θαυμάσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακόσμηση των Ιερών Μονών.
Την Τρίτη 12-5-2015, σειρά είχαν οι περιηγήσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και βιωματικών εκπαιδευτικών δράσεων στην ορεινή Χαλκιδική, ξεκινώντας από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αρναία, όπου προηγήθηκε θεωρητική ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ ακολουθούμενη από πεζοπορία παρατήρησης της βιοποικιλότητας του δάσους που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή (Natura 2000). Στη συνέχεια οι αποστολές επισκέφτηκαν το Δασικό Μουσείο του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη, όπου παρακολούθησαν ενημέρωση για την χλωρίδα και την πανίδα της Χαλκιδικής από τον Δασάρχη κ. Πανουργιά και από τον δασολόγο κ. Μπεκιάρογλου. Αφού μεσολάβησε γεύμα στην εστία του Κ.Π.Ε. Αρναίας, η περιβαλλοντική περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στην περιοχή των λιμνών Λαγκαδά-Βόλβης όπου οι ξένες αντιπροσωπείες ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του φορέα διαχείρισης των λιμνών για την βιοποικιλότητα της περιοχής και πραγματοποίησαν παρατήρηση της παρόχθιας ορνιθοπανίδας (εργασία πεδίου). Οι ξεναγήσεις της ημέρας ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στον Πολύγυρο όπου παρετέθη δείπνο.
Την Τετάρτη 13-05-2015 με σημείο εκκίνησης (και επιστροφής) τον Όρμο Παναγιάς οι ξένες αντιπροσωπείες είχαν την ευκαιρία να παραπλεύσουν τμήμα της ακτογραμμής του Αγ. Όρους και να θαυμάσουν την Αθωνική φύση και τα μοναδικά μοναστήρια με την επιβλητική μεσαιωνική μεγαλοπρέπεια. Στο μέσον του ταξιδιού υπήρξε στάση για γεύμα στην Ουρανούπολη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι ξένες αποστολές δείπνησαν στον αυλόγυρο του σχολείου σε ένα BBQ με ψητά εδέσματα που προετοίμασε ο σύλλογος γονέων & κηδεμόνων του Γυμνασίου, το οποίο εξελίχθηκε σε πάρτυ με κέφι και χορό.
Η Πέμπτη 14-05-2015 ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη Θεσσαλονίκη. Η ξενάγηση περιλάμβανε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης, επίσκεψη στο μουσείο φυσικής ιστορίας του κολεγίου «Δελασάλ», στάση στα Κάστρα (Άνω Πόλη) για πανοραμική θέα της πόλης, καθώς και εκτεταμένη περιήγηση-ξενάγηση στο κέντρο της πόλης για γνωριμία με τα ρωμαϊκά και βυζαντινά μνημεία (Αγ. Δημήτριος - αρχαία αγορά - πλατεία Αριστοτέλους - Αγ. Σοφία - πλατεία ιπποδρομίου - Καμάρα - Ροτόντα - Λευκός Πύργος – παραλία).
Το πρωί της Παρασκευής 15-05-2015 οι ξένες αποστολές ξεναγήθηκαν στο πάρκο  του Αριστοτέλους και στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Σταγείρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας επισκέφτηκαν το σπήλαιο Πετραλώνων και το παρακείμενο μουσείο.
Η ημέρα έκλεισε το βράδυ της ίδιας ημέρας στα Ψακούδια, με το επίσημο αποχαιρετιστήριο δείπνο που παρέθεσαν οι καθηγητές του Γυμνασίου Ορμύλιας στους ξένους συναδέλφους τους, κατά διάρκεια του οποίου, μετά από τραγούδι και χορό, μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανταλλαγή δώρων μεταξύ των αποστολών και κηρύχθηκε η ολοκλήρωση όχι μόνο της πενθήμερης εκπαιδευτικής συνάντησης αλλά και εν γένει της διετούς συνεργασίας των επτά σχολείων.
Άπαντες συμφώνησαν ότι η τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος επ’ ουδενί λόγο δεν θα σημάνει λήξη της επικοινωνίας και της συνεργασίας των σχολείων. Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί και στο μέλλον μέσα από νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και ανταλλαγές εφόσον οι δεσμοί φιλίας και αλληλοκατανόησης που αναπτύχθηκαν εντός του διαστήματος της διετούς συνεργασίας μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών των συνεργαζόμενων σχολείων είναι πλέον πολύ ισχυροί.
Εν κατακλείδι θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το εγχείρημα της φιλοξενίας των ξένων αποστολών και της διοργάνωση της διεθνούς εκπαιδευτικής συνάντησης εκ μέρους του Γυμνασίου Ορμύλιας, το οποίο απετέλεσε μεγάλη πρόκληση και στόχο συλλογικής εργασίας εκπαιδευτικών και μαθητών καθώς και της τοπικής κοινωνίας (συλλόγου γονέων & κηδεμόνων, τοπικής αυτοδιοίκησης), στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ξεπερνώντας και τις πιο θετικές προβλέψεις και προσδοκίες. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές από τις ξένες χώρες δήλωσαν γοητευμένοι από τις ομορφιές της Χαλκιδικής και κατενθουσιασμένοι από την υποδοχή, την φιλοξενία (οι μαθητές διέμεναν σε οικίες οικογενειών των Ελλήνων μαθητών) και το πλουσιότατο πρόγραμμα ξεναγήσεων και δραστηριοτήτων που οργάνωσε γι’  αυτούς το Γυμνάσιο Ορμύλιας.

Εκ μέρους της ομάδας εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Ορμύλιας που υλοποιούν το πρόγραμμα Comenius,

         Ο Δ/ντής                                                                  Ο Συντονιστής της Δράσης
Παναγιώτης Ιωαννίδης                                                       Ιωάννης Οικονομούδης