Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

Συμμετοχή εκπαιδευτικών του γυμνασίου Ορμύλιας σε διεθνή συνάντηση σχολείων, στην πόλη Ankara (Elmadag) της Τουρκίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius


Την Δευτέρα 2-6-2014 έως το Σάββατο 7-6-2014, τρεις εκπαιδευτικοί (ο συντονιστής του προγράμματος Οικονομούδης Ιωάννης και οι καθηγήτριες Μαλασιώτη Αναστασία  και Χάιδου Θεοδώρα) ταξίδεψαν στην πόλη Άγκυρα της Τουρκίας προκειμένου να παραστούν σε διεθνή εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκεί, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών και μαθητών από σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έξι από σύνολο επτά χωρών  (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα) τα οποία συνεργάζονται σε σχολική σύμπραξη διετούς διάρκειας με θέμα: «Biodiversity Conservation  The Only Path To Our Survival», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Δια Βίου Μάθηση / Comenius.   
 

Η συνάντηση - η τρίτη  κατά σειρά από την έναρξη της συνεργασίας - φιλοξενήθηκε από το Τουρκικό σχολείο «Şehit Şener Gündem Ortaokulu ELMADAĞ - ANKARA». Βασικοί σκοποί της εκπαιδευτικής συνάντησης ήταν: η παρουσίαση των παράλληλων εργασιών που εκπονούν οι μαθητές των σχολείων από την αρχή της σχολικής χρονιάς, η αξιολόγηση των εννέα πρώτων μηνών της συνεργασίας, η επικαιροποίηση των δραστηριοτήτων και των επαφών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα καθώς και η διά ζώσης γνωριμία και αλληλεπίδραση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. 
Από το σχολείο μας δεν συμμετείχαν μαθητές λόγω του ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μέσα στην εξεταστική περίοδο.  Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί των ξένων αποστολών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε αξιοθέατα της Τουρκικής πόλης, να επισκεφθούν το Υπουργείο περιβάλλοντος, την τράπεζα φυτικού γενετικού υλικού, το ινστιτούτο κτηνοτροφικών ερευνών,  μουσεία, το Δάσος Yenice που θεωρείται από την οργάνωση W.W.F. ότι χρήζει προστασίας που βρίσκεται κοντά στην πόλη Σαφράμπολη  και τέλος την Σαφράνμπολη που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από το 1994. Επίσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το εκεί εκπαιδευτικό σύστημα, να παρακολουθήσουν ειδικές επιστημονικές διαλέξεις με αντικείμενο την συνειδητοποίηση και ανάδειξη της σημασίας της βιοποικιλότητας - που αποτελεί τον θεματικό άξονα της συνεργασίας - και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και «στο πεδίο».   
 

Πραγματοποιήθηκαν επίσης ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες συνέβαλαν στη διαπολιτισμική κατανόηση, στη σύσφιξη των σχέσεων και την σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στις συμμετέχουσες αντιπροσωπείες.