Σάββατο, 10 Μαΐου 2014

Eκπαιδευτική επίσκεψη της Β΄ τάξης σε τοποθεσίες της Πιερίας.

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διήμερο 6-7 Μαΐου 2014 η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Β΄ τάξης του σχολείου μας σε τοποθεσίες της Πιερίας.  Τους μαθητές συνόδευσαν: ο διευθυντής, Παναγιώτης Ιωαννίδης και οι καθηγητές Γιάννης Τριγωνάκης, Κανέλλα Σκολίδου και Αναστασία Μαλασιώτη.
Το πρόγραμμα του διημέρου ήταν πλήρες δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από την καθ’ οδόν στάση στη Θεσσαλονίκη για επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
 Επόμενος προορισμός ήταν το Δίον Πιερίας όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν πρώτα το αρχαιολογικό μουσείο στο οποίο εκτίθενται τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων το θεωρούμενο ως κορυφαίο έκθεμα του μουσείου, η «Ύδραυλις», δηλαδή το σωζόμενο τμήμα του περίφημου αυτού αρχαιοελληνικού μουσικού οργάνου που θεωρείται το αρχαιότερο μουσικό όργανο με πλήκτρα – πρόγονος του εκκλησιαστικού οργάνου.
 
  Κατόπιν οι μαθητές περιηγήθηκαν το εντυπωσιακό, τόσο από φυσικής όσο και από ιστορικής απόψεως, αρχαιολογικό πάρκο του Δίου, όπου βρίσκονται τα ερείπια των ιερών των αρχαίων Μακεδόνων καθώς και τα ερείπια του αρχαίου Δίου, της σημαντικής αυτής πόλης της αρχαίας Μακεδονίας με συνεχή αδιάληπτη κατοίκηση  από την κλασική εποχή ως και τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Ακολούθως οι μαθητές μετέβησαν στην κωμόπολη του Λιτοχώρου, στις υπώρειες του Ολύμπου, για φαγητό και βόλτα.

Η μέρα έκλεισε με τους μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές τους να διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο στην παραλία Κατερίνης.

Η δεύτερη μέρα περιλάμβανε, το πρωί, επίσκεψη στο εντυπωσιακό καλοδιατηρημένο μεσαιωνικό κάστρο του Πλαταμώνα που δέσποζε ήδη από την εποχή κατά την οποία χτίστηκε, στα μεσαιωνικά χρόνια, αλλά και αργότερα, στη στρατηγική θέση-πέρασμα από την Μακεδονία στη Θεσσαλία. Μετά την περιήγηση-παρατήρηση στο εσωτερικό του κάστρου ακολούθησε περίπατος στην παραλία του Πλαταμώνα.

 Τελευταίο κομμάτι της εκδρομής, η ορεινή πεζοπορία σε τμήμα του μοναδικού σε άγρια ομορφιά, φαραγγιού του Ενιπέα, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Κατά γενική ομολογία το πολύωρο αυτό trekking στους πρόποδες του Ολύμπου, με σημείο εκκίνησης και επιστροφής την πλατεία του Λιτοχώρου, στάθηκε το ωραιότερο κλείσιμο της εκδρομής, πριν από το ταξίδι της επιστροφής στην Ορμύλια.