Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση σχετικά με ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας, τη λύσσα.

Κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε πρόσφατα από υπευθύνους του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων), πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή για ένα σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας που έχει εμφανιστεί τελευταία και στη χώρα μας, τη λύσσα.
Η λύσσα είναι θανατηφόρα ασθένεια των θηλαστικών και του ανθρώπου.
Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος (δαγκώματος) λυσσασμένου ζώου, συχνότερα σκύλου ή άλλου σαρκοφάγου.
Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, με προϋπόθεση την άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά,  περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική και την Ασία.
Τα παιδιά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς με τα παιχνίδια και την περιέργειά τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να δαγκωθούν από σκύλο και μάλιστα πολλαπλές φορές σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους (π.χ. λαιμός ή πρόσωπο).


Αναφορικά με την εντόπιση λυσσασμένων ζώων στην Ελλάδα, από τις 19 Οκτωβρίου 2012 μέχρι σήμερα έχουν ανευρεθεί σαράντα πέντε (45) επιβεβαιωμένα θετικά ζώα στις Π.Ε. Κοζάνης, Καστοριάς, Κιλκίς, Πέλλας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Λάρισας. Το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ συνεργάζονται στενά με τις Διευθύνσεις Υγείας, τα Νοσοκομεία και τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την από κοινού αντιμετώπιση της επανεμφάνισης της λύσσας στη χώρα μας.
Θα πρέπει οπωσδήποτε να ανατρέξετε στο πλούσιο και άκρως κατατοπιστικό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ ( www.keelpno.gr ) και ειδικότερα στον παρακάτω σύνδεσμο για να ενημερωθείτε λεπτομερώς ώστε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης: