Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Φωτογραφικό οδοιπορικό από την διήμερη εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ τάξης

Το διήμερο 6 και 7  Μαρτίου 2012 η περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄ τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή με προορισμό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Μακρινίτσας, στις πλαγιές του πανέμορφου Πηλίου στο νομό Μαγνησίας.
Αρχηγός της εκδρομής ήταν ο Δ/ντής του σχολείου Ιωαννίδης Παναγιώτης και συνοδοί οι καθηγήτριες Χατζηδάκη Ιωάννα και Μπουντούρογλου Φανή που κατά τη φετινή σχολική χρονιά υλοποιούν πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με ομάδα μαθητών της Γ΄ τάξης.
Η πρώτη μέρα της εκδρομής περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε αξιοθέατα του νομού Πιερίας.
Η πρώτη στάση ήταν στο Δίον Πιερίας, την ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων. Ξεκινήσαμε με επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Δίου όπου εκτίθενται τα κύρια αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών που επί δεκαετίες πραγματοποιούνται στην περιοχή όπου βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Δίου, μιας πόλης που υπήρχε για 1000 χρόνια (από το 500 π.Χ. έως το 500 μ.Χ.) Μεταξύ των εκθεμάτων του μουσείου, κορυφαίο έκθεμα αποτελεί η αρχαία ύδραυλις, ένα σπανιότατο, ιδιαίτερα εξελιγμένο για την τεχνολογία της εποχής του, μουσικό όργανο που αποτελεί πρόγονο του σημερινού εκκλησιαστικού οργάνου.

Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης στα εκθέματα του μουσείου μετέβημεν στον αρχαιολογικό χώρο ξεκινώντας από την περιοχή των ιερών (της Δήμητρας, της Ίσιδας και του Διός) και συνεχίζοντας κατόπιν στα ερείπια της αρχαίας πόλης με τα θερμά λουτρά, τα στάδια, τα θέατρα και τις επαύλεις με πιο σημαντική την λεγόμενη έπαυλη του Διονύσου όπου βρέθηκαν σπάνιας ομορφιάς ψηφιδωτά.Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη γειτονικό Λιτόχωρο για φαγητό και κατόπιν για μια μικρή ορειβατική περιήγηση στην αρχή του φαραγγιού του Ενιπέα για να θαυμάσουμε την μοναδική φυσική ομορφιά και την σπάνια βιοποικιλότητα του εθνικού δρυμού του Ολύμπου.


Αφού αναχωρήσαμε από το Λιτόχωρο κατευθυνθήκαμε στη Μαγνησία. Στάση για φαγητό και περιήγηση στο κέντρο του Βόλου και αμέσως μετά, αναχώρηση για Μακρινίτσα. Τακτοποίηση στα δωμάτια του ξενώνα και διανυκτέρευση.
Την επόμενη μέρα, μετά το πρωϊνό, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας. Αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις οι μαθητές παρακολούτησαν με ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των υπευθύνων του Κ.Π.Ε. Αφού ολοκληρώθηκε η θεωρητική προετοιμασία, οι μαθητές χωρισμένοι σε τυχαίες ομάδες με τη συνοδεία των καθηγητών τους και υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του Κ.Π.Ε. πριηγήθηκαν στο χωριό για παρατήρηση των βοτάνων και για συλλογή κάθε είδους πληροφοριών σχετικώνμε τα βότανα και όσον αφορά το κομμάτι της καλλιέργειας και συλλογής και όσον αφορά το κομμάτι της  της επεξεργασίας και εμπορικής διάθεσης αυτών.


Μετά την ολοκλήρωση της περιήγησης και της συλλογής πληροφοριών οι μαθητές επέστρεψαν στο Κ.Π.Ε. όπου παρουσίασαν στις άλλες ομάδες τα αποτελέσματα και τα ευρήματα που προέκυψαν από την έρευνά τους.

Αφού ολοκληρώθηκε με επιτυχία το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Κ.Π.Ε. πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Στάση στο Βόλο για φαγητό και κατόπιν αναχώρηση για την Ορμύλια.