Κυριακή, 29 Ιουνίου 2014

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΗΞΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013-2014 – «Θυμόμαστε, συνεργαζόμαστε, γιορτάζουμε, όλοι μαζί!».

Το βράδυ της Παρασκευής 20 Ιουνίου 2014 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην αυλή του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας, η εκδήλωση λήξης του σχολικού έτους 2013-2014, παρουσία πλήθους κόσμου, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων τοπικών φορέων. Ο καιρός, παρά την μεσημβρινή βροχόπτωση και την γενική αστάθεια, απεδείχθη τελικά σύμμαχος. Αφού ξεπεράστηκαν και κάποια τεχνικά προβλήματα της τελευταίας στιγμής που προκάλεσαν μια μικρή καθυστέρηση στην ώρα έναρξης, το πρόγραμμα των παρουσιάσεων εξελίχθηκε μέχρι αργά το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν στην τοπική κοινωνία και στους προσκεκλημένους, τα προϊόντα της συνεργασίας εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Διαπροσωπικές σχέσεις εκπαιδευτικών και μαθητών: Δουλεύοντας με στόχο την καλή προσαρμογή στο σχολείο και στην τοπική κοινωνία” (που εντάσσεται στην Δράση: «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας - Διευρυμένη ενδοσχολική υποστήριξη», του προγράμματος «Διάπολις» που τελεί υπό την αιγίδα και εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) στο οποίο συμμετείχαν τα δύο σχολεία, καθώς και πλήθος εργασιών, projects, εκδηλώσεων, δράσεων και εκπαιδευτικών εκδρομών που πραγματοποίησαν τα δύο σχολεία κατά τη διάρκεια ης σχολικής χρονιάς.

Κεντρικό θέμα και πυρήνα της εκδήλωσης αποτέλεσε η εργασία των μαθητών της Β’  Γυμνασίου με τίτλο: «Η διατροφή στην Ορμύλια του άλλοτε…..», που εκπονήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας  με διδάσκουσα την καθηγήτρια Σκολίδου Κανέλλα (ΠΕ09).
Γύρω από το κεντρικό θέμα παρουσιάστηκαν, σπονδυλωτά, συναφείς εργασίες που εκπονήθηκαν από καθηγητές και μαθητές του σχολείου καθώς και δράσεις, εργασίες, εκδηλώσεις, εκδρομές, κλπ του σχολικού έτους 2013-2014.

Πιο συγκεκριμένα:
Α. ΕΚΘΕΣΕΙΣ - ΠΡΟΒΟΛΕΣ:       

Από τις 8.00 μ.μ. οπότε άρχισαν να καταφθάνουν οι προσκεκλημένοι μέχρι τις 9.15 μ.μ. οπότε ξεκίνησαν οι ομιλίες-παρουσιάσεις, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε εκθέσεις και βιντεοπροβολές που φιλοξενούνταν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους:

1.       Στο χώρο της κεντρικής εισόδου του σχολικού συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε έκθεση εικαστικών έργων μαθητών του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ.,  με υπεύθυνη καθηγήτρια την Χάιδου Θεοδώρα (ΠΕ08). Επιλεγμένα έργα της έκθεσης ζωγραφικής αξιοποιήθηκαν για την διαμόρφωση της αφίσας, των προσκλήσεων, του προγράμματος, των εξωφύλλων των CD και του υπόλοιπου υλικού επικοινωνίας της εκδήλωσης.




2.       Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ορόφου, στην πτέρυγα του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών οικιακών σκευών λαογραφικού ενδιαφέροντος (σχετικών με τη διατροφή), τα οποία παραχώρησε στο σχολείο για τις ανάγκες της εκδήλωσης η κα Μαυρομάτη Μαρία. Στην ίδια αίθουσα πραγματοποιούνταν βιντεοπροβολή συναφούς φωτογραφικού υλικού και συνεντεύξεων σχετικών με τη παραδοσιακή μαγειρική και τις διατροφικές συνήθεις του παρελθόντος. Την έκθεση και το οπτικό υλικό που προβλήθηκε επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες: Μισιχρόνη Αλεξάνδρα (ΠΕ03) και Τσουλναρά Γεωργία (ΠΕ02).


3.       Στο φουαγιέ του ορόφου στην πτέρυγα του Γυμνασίου πραγματοποιήθηκε έκθεση κατασκευών που επιμελήθηκαν οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιάννη Μπόκια (ΠΕ12.08).
4.       Στο εργαστήριο Η/Υ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση εργασιών των μαθητών στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής με υπεύθυνο καθηγητή τον Γιάννη Τριγωνάκη (ΠΕ19).
5.       Σε αίθουσα του ισογείου προβάλλονταν οπτικό υλικό, με τη μορφή ντοκιμαντέρ, με θέμα: «Διατροφή στην Ορμύλια του άλλοτε….» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Κανέλλα Σκολίδου (ΠΕ09).



6.       Σε αίθουσα του ορόφου, στην πτέρυγα του Γυμνασίου, πραγματοποιούνταν παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων στο εξωτερικό κατά το 1ο έτος της συμμετοχής του Γυμνασίου Ορμύλιας στην ευρωπαϊκή σχολική σύμπραξη Comenius με θέμα: «Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival» με υπεύθυνους καθηγητές τους Γιάννη Οικονομούδη (ΠΕ04.04) και Παναγιώτη Ιωαννίδη (ΠΕ.11).





7.       Τοποθετήθηκαν  τραπέζια με ποτά και τοπικά εδέσματα που μαγειρεύτηκαν από γονείς και μαθητές της Β΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο της εργασίας «Διατροφή στην Ορμύλια του άλλοτε..». Τον συντονισμό είχε η καθηγήτρια Κανέλλα Σκολίδου (ΠΕ09).
8.      Σε παρακείμενο κιόσκι οι προσκεκλημένοι μπορούσαν να προμηθευτούν  CD στο οποίο περιλήφθηκαν οι εργασίες «Διατροφή στην Ορμύλια του άλλοτε…» και «Γλωσσάρι της τροφής στην Ορμύλια του χθες».
9.      Από άλλο ειδικά διαμορφωμένο κιόσκι οι προσκεκλημένοι μπορούσαν να προμηθευτούν παραδοσιακά  προϊόντα μελιού και κρασιού που έχουν τυποποιήσει μαθητές με την επιμέλεια του διδάσκοντα καθηγητή Μπόκια Ιωάννη (ΠΕ12.08) στο πλαίσιο της εργασίας «Τυποποίηση Τοπικών Προϊόντων»  του μαθήματος της Τεχνολογίας και άλλα προϊόντα που προέκυψαν στο πλαίσιο του project της Α΄ Γυμνασίου με θέμα: «Διαμόρφωση Σχολικής Αυλής με αρωματικά φυτά» με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιωάννα Χατζηδάκη (ΠΕ06).

Β. ΟΜΙΛΙΕΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

Η  εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους προσκεκλημένους ο διευθυντής του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας Μεριβάνης Κωνσταντίνος.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν ο διευθυντής του Γυμνασίου Παναγιώτης Ιωαννίδης ο οποίος εξήγησε την αφορμή, τους στόχους και το περιεχόμενο της εκδήλωσης και η καθηγήτρια του Γυμνασίου Κανέλλα Σκολίδου που είχε την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης.

Αμέσως μετά το λόγο έλαβε η ομότιμη καθηγήτρια του Α.Π.Θ. και υπεύθυνη του προγράμματος «Διάπολις» κα. Ζωή Παπαναούμ,  η οποία τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση και μιλώντας με πολύ θερμά και κολακευτικά λόγια για την επιτυχημένη συμμετοχή του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας στο καινοτόμο πρόγραμμα «Διευρυμένη Ενδοσχολική Υποστήριξη» στο οποίο μετείχαν 21 επιλεγμένα σχολεία απ’ όλη της Ελλάδα υπό την αιγίδα του Α.Π.Θ.

Ακολούθησαν κατά σειρά:

1.      Θεατρικός διάλογος – διασκευασμένο ευθυμογράφημα με τίτλο: «Διατροφή στην Ορμύλια» με υπεύθυνο καθηγητή τον Δημήτρη Βογιατζή (ΠΕ01) τον οποίο ερμήνευσαν οι μαθήτριες του ΓΕ.Λ.: Δήμητρα Ζγούρου και Χαρά Βόντα.
2.       Παρουσίαση του λεξικού τοπικών ιδιωματικών όρων σχετικών με τη διατροφή με τίτλο: «Γλωσσάρι  της τροφής στην Ορμύλια του χθες» που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες: Τσουλναρά Γεωργία (ΠΕ02), Σαρίκου Αναστασία (ΠΕ02), Νάτσιου Βασιλική (ΠΕ02).
3.       Προβολή βίντεο από την επίσκεψη των μαθητών της  Α΄ Λυκείου στα Μεταλλεία Γερακινής με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Αλεξίου (ΠΕ09).
4.       Προβολή βίντεο από την επίσκεψη των μαθητών του ΓΕ.Λ. στο Αγ. Όρος στο πλαίσιο προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με υπεύθυνος καθηγητή τον Δημήτρη Βογιατζής (ΠΕ01).
5.       Προβολή βίντεο με αναδρομή σε εκδηλώσεις, δράσεις και εκδρομές του Γυμνασίου Ορμύλιας, κατά το σχολικό έτος 2013-2014 με υπεύθυνος τον διευθυντή του Γυμνασίου Παναγιώτη Ιωαννίδης (ΠΕ11).
6.       Προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Μια Μέρα και μια Αιωνιότητα» που δημιουργήθηκε από τους μαθητές της Β΄ τάξης του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας στο πλαίσιο ερευνητικής εργασίας- project με υπεύθυνη καθηγήτρια τη Μαρία Αλεξίου (ΠΕ09).
7.       Αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων στο εξωτερικό κατά το 1ο έτος της συμμετοχής του Γυμνασίου Ορμύλιας στην ευρωπαϊκή σχολική σύμπραξη Comenius με θέμα: «Biodiversity Conservation The Only Path To Our Survival» με υπεύθυνους καθηγητές τους Γιάννη Οικονομούδη (ΠΕ04.04) και Παναγιώτη Ιωαννίδη (ΠΕ.11) ακολουθούμενη από βράβευση του μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου Ζεϊμπέκη Παναγιώτη-Φραγκίσκου, του οποίου το έργο επελέγη ως επίσημο λογότυπο της σύμπραξης Comenius ανάμεσα σε έργα μαθητών από τις επτά συμμετέχουσες χώρες (την επιμέλεια και το συντονισμό της συμμετοχή του σχολείου στο διαγωνισμό λογότυπου είχε η καθηγήτρια των εικαστικών Δώρα  Χάιδου (ΠΕ08).

8.       Η εκδήλωση έκλεισε αργά το βράδυ με την απονομή επαίνων συμμετοχής στους μαθητές που συμμετείχαν σε δράσεις και προγράμματα (Comenius, eTwinning, European School Radio, κλπ) κατά το σχολικό έτος 2013-2014.

Υπεύθυνος για την επιμέλεια της μουσικής που ακούστηκε ήταν ο καθηγητής της Μουσικής Μουστακίδης-Καραπατσιάς Παναγιώτης (ΠΕ16).

Υπεύθυνος της τεχνικής υποστήριξης (ήχος, προβολές) ήταν ο καθηγητής Τριγωνάκης Ιωάννης (ΠΕ19).




Ευχαριστούμε θερμά τους προέδρους, Ιωάννα Ανέγρονου και Δήμητρα Βασίλα και τα Δ.Σ. των συλλόγων γονέων & κηδεμόνων του Γυμνασίου και του ΓΕ.Λ. Ορμύλιας, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Ορμύλιας του Δήμου Πολυγύρου Τάσο Σαραφίδη, το Βασιλη Γκαρλή για τη μικροφωνική συσκευή, τους τοπικούς συλλόγους (και ιδιαιτέρως τον σύλλογο γυναικών «Η Ανδρομάχη» και τον «Σύνδεσμο φίλων του ΠΑΟΚ»), τους γονείς και συγγενείς (και ιδιαιτέρως τις μαμάδες και γιαγιάδες μαθητών μας που μαγείρεψαν τοπικά εδέσματα και παραχώρησαν συνεντεύξεις στο πλαίσιο των εργασιών των μαθητών) και όλους τους πολίτες της Ορμύλιας που συνεργάστηκαν για την εκδήλωση, που παρείχαν υποστήριξη και προσέφεραν μέσα και εθελοντική εργασία, χωρίς τα οποία δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση αλλά και πολλές από τις δράσεις που παρουσιάστηκαν σ’  αυτή.
 
 
Ευελπιστούμε του χρόνου, με το καλό, να καταφέρουμε να προετοιμάσουμε και να παρουσιάσουμε μια ανάλογη εκδήλωση με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, δίνοντας χρόνο και για λίγο γλέντι - που έλειψε κατά την φετινή εκδήλωση, λόγω της μεγάλης χρονικής διάρκειας των παρουσιάσεων (για να κάνουμε και λίγη αυτοκριτική…)



 




.