Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013

Θαυμάσια νέα! Το σχολείο μας ανοίγεται (και) στην Ευρώπη!

 
Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι εγκρίθηκε από το Ι.Κ.Υ. (αρμόδιο επιβλέποντα φορέα του Υπουργείου Παιδείας) η συμμετοχή του σχολείου μας σε πολυμερή σύμπραξη ευρωπαϊκών σχολείων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης / Comenius.
  
Η διεθνής σχολική σύμπραξη θα έχει διετή διάρκεια, για τα σχολικά έτη 2013-2014 και 2014-2015 και το θέμα της είναι: «Biodiversity Conservation - The Only Path To Our Survival» (μτφρ.: «Διατήρηση της βιοποικιλότητας - Ο μόνος δρόμος για τη σωτηρία μας»).

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο θεματικός άξονας σχετίζεται με το πολύ ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης.

Στη συγκεκριμένη σχολική σύμπραξη εκτός από το σχολείο μας - το οποίο θα έχει μάλιστα τον γενικό συντονιστικό ρόλο μεταξύ των συνεργαζόμενων σχολείων - πρόκειται να συμμετάσχουν έξι ακόμα γυμνάσια από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες και συγκεκριμένα τα παρακάτω:
1.      Gymnázium Opatovská 7, Košice –Σλοβακία

2.      Şehit Şener Gündem Ortaokulu, Ankara – Τουρκία

3.      Ady Endre Gimnázium, Budapest – Ουγγαρία

4.      GIMNAZJUM DLA MŁODZIEŻY W RYBNIKU ZAKŁADU DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W KATOWICACH, Rybnik- Πολωνία

5.      Palatul Copiilor Bacau, Bacau – Ρουμανία

6.      Gimnazia za chuzhdi ezici "Vasil Levski", Bourgas – Βουλγαρία

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γυμνάσιο Ορμύλιας είναι το μοναδικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Χαλκιδικής που θα συμμετάσχει φέτος σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius!

Ήταν η δεύτερη (και όπως αποδεικνύεται τυχερή) προσπάθεια του σχολείου μας να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius, όπου ούτως ή άλλως ελάχιστες αιτήσεις γίνονται δεκτές σε εθνικό επίπεδο. Πρέπει να τονιστεί ότι η έγκριση συμμετοχής για το γυμνάσιό μας ήρθε ως αποτέλεσμα πολύμηνης επικοινωνίας και συνεργασίας με τα υπόλοιπα σχολεία η οποία, λόγω και της συνάφειας του θέματος, είχε ανατεθεί στον βιολόγο του σχολείου μας Γιάννη Οικονομούδη που λειτούργησε ως σύνδεσμος με τα υπόλοιπα υποψήφια σχολεία. Μετά από τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις και ζυμώσεις, οριστικοποιήθηκε το αναλυτικό κοινό σχέδιο-πλάνο συνεργασίας και υποβλήθηκε προς έγκριση στα αντίστοιχα υπουργεία των χωρών και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να φθάσουμε στην έγκριση μεσα στο καλοκαίρι.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία αναβάθμισης για το σχολείο μας που πρέπει να παρακινήσει όλους μας, καθηγητές, μαθητές και γονείς, σε επίδειξη πνεύματος συνεργασίας και δημιουργικότητας - όσο και αν είναι δύσκολες οι συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε ως χώρα.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα υπάρξουν σε επόμενες καταχωρήσεις, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ως τότε, ευχόμαστε σε όλους: καλό καλοκαίρι!