Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

Διεθνής Μαραθώνιος Αθηνών 13-11-2011

Με πολύ κρύο, δυνατό αέρα και βροχή κατά διαστήματα, πραγματοποιήθηκε και φέτος και συγκεκριμένα την περασμένη Κυριακή, 13 Νοεμβρίου, ο κλασικός μαραθώνιος της Αθήνας. Πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου μήκους 42.195 μ. με εκκίνηση από το χωριό Μαραθώνας όπου το 490 π.Χ. πραγματοποιήθηκε η ιστορική μάχη κατά την οποία οι Αθηναίοι οπλίτες απέκρουσαν την Περσική εισβολή και με τερματισμό στο Παναθηναϊκό στάδιο της Αθήνας (Καλλιμάρμαρο) όπου το 1896 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, οπότε και πρωτοκαθιερώθηκε ο μαραθώνιος δρόμος ως αγώνισμα, με πρώτο νικητή το θρυλικό Σπύρο Λούη. Ο μαραθώνιος ως αγώνας δρόμου καθιερώθηκε σε ανάμνηση της διαδρομής που ακολούθησε ο αρχαίος ημεροδρόμος (αγγελιοφόρος) μετά τη μάχη του Μαραθώνος (490 π.Χ.) τρέχοντας από το πεδίο της μάχης στο κέντρο των Αθηνών προκειμένου να μεταφέρει το μήνυμα της νίκης στο λαό της Αθήνας, προτού καταρρεύσει νεκρός από την εξάντληση.

Στις φετινές αθλητικές εκδηλώσεις που εκτός από το μεγάλο αγώνισμα του μαραθωνίου περιλάμβαναν και μικρότερες κούρσες 5 και 10 χιλιομέτρων, έλαβαν μέρος συνολικά 15.000 άτομα. Οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν στο αγώνισμα του μαραθωνίου. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ήταν Έλληνες με τους υπόλοιπους δρομείς να προέρχονται από διάφορες χώρες από όλο τον κόσμο. Παράλληλα με τον διεθνή μαραθώνιο Αθηνών διεξήχθη όπως κάθε χρόνο και το πανελλήνιο πρωτάθλημα μαραθωνίου.
Στον αγώνα συμμετείχαν και τερμάτισαν και δυο δρομείς που συνδέονται με το σχολείο μας.
Ο καταγόμενος από την Ορμύλια Αντώνης Παπαδημητρίου, ο οποίος υπήρξε παλιός μαθητής του σχολείου, πραγματοποίησε εξαιρετική κούρσα τερματίζοντας στην 15η θέση με χρόνο 2 ώρες 38 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα  που αποτελεί νέο ατομικό του ρεκόρ.
Σους πρώτους 80 αθλητές τερμάτισε και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παναγιώτης Ιωαννίδης με χρόνο 2 ώρες 56 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα πολύ μακριά από το ατομικό του ρεκόρ,  προσθέτοντας όμως ακόμα έναν τερματισμό μαραθωνίου στους δεκάδες που έχει στο ενεργητικό του.

Για περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο και αναλυτικά ρεπορτάζ για τον αγώνα στο www.runningnews.gr
Στη παρακάτω φωτογραφία, Παπαδημητρίου και Ιωαννίδης σε στιγμιότυπο μετά από παλαιότερη κούρσα.