Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Ενημέρωση: Λόγω μαθητικής κατάληψης, σήμερα, 4.02.2021, τα μαθήματα θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως.

 Σας ενημερώνουμε ότι το πρωί σήμερα, 4.02.2021, ομάδα μαθητών του Γυμνασίου Ορμύλιας προέβη σε κατάληψη του σχολικού κτηρίου κλειδώνοντας την καγκελόπορτα της εισόδου και εμποδίζοντας την είσοδο των καθηγητών.

Το προεδρείο του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι προβαίνουν σε κατάληψη προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι, ενώ η Π.Ε. Χαλκιδικής έχει κηρυχθεί «κόκκινη» επιδημιολογικά, τα Γυμνάσια λειτουργούν διά ζώσης, πράγμα που θωρούν επικίνδυνο για την υγεία τους. Επιπροσθέτως ζητούν να γίνεται θερμομέτρηση όλων των μαθητών κατά την είσοδο στο σχολείο και χρήση αντισηπτικού διαλύματος κατά την είσοδο και την έξοδο. Τέλος διαμαρτύρονται για την κακή κατάσταση – όπως υποστηρίζουν - των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου. Παρέδωσαν χειρόγραφο έντυπο με αιτήματα καταγεγραμμένα καθώς και αποτελέσματα ψηφοφορίας με αναλογία: 75 υπέρ της κατάληψης / 25 κατά της κατάληψης.

Από την πλευρά μας ενημερώσαμε τους μαθητές ότι, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (Υ.Α. 46819/30.09.2020 /ΦΕΚ_ 4264) προβλέπεται ότι: «Σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος, το οποίο καθιστά αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερή τη διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε τμήμα/τμήματα σχολικής μονάδας ή σε ολόκληρη σχολική μονάδα, όπως, ενδεικτικά, η παρεμπόδιση από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας, οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υποχρεούνται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όπου τόσο οι μαθητές/τριες όσο και οι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν αποκλειστικά εξ αποστάσεως στην εκπαιδευτική διαδικασία» και ότι, ως εκ τούτου, ξεκινά άμεσα τηλεκπαίδευση από την επόμενη διδακτική ώρα (2η) του ισχύοντος ωρολογίου προγράμματος της συγκεκριμένης ημέρας (Πέμπτης 4.02.2021) με την διευκρίνηση: (α) ότι η 1η διδακτική ώρα θα διεξαχθεί στο τέλος του ωρολογίου προγράμματος, ήτοι, από τις 14.00 έως τις 14.30 καθώς στις 14.30 ξεκινά το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και (β) ότι θα σημειώνονται κανονικά οι απόντες μαθητές όπως το άρθρο 2 της ως άνω αναφερόμενης Υ.Α. ορίζει.

Ως προς το κύριο «αίτημα», τονίστηκε στους μαθητές ότι η απόφαση περί αναστολής των μαθημάτων σε κάποια περιοχή ή σε κάποια βαθμίδα εκπαίδευσης εναπόκειται στην Πολιτεία.

Ως προς τα υπόλοιπα «αιτήματα», δίδονται οι εξής διευκρινήσεις:

·         Θερμομετρήσεις γίνονται δειγματοληπτικά στους μαθητές – είναι πρακτικώς πολύ δύσκολο να γίνονται κάθε μέρα στο σύνολο των μαθητών. Αποτελεί άλλωστε υποχρέωση και των κηδεμόνων να προβαίνουν και εκείνοι σε καθημερινή θερμομέτρηση των παιδιών τους.

·         Υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών διαλυμάτων που είναι τοποθετημένα στην κεντρική σάλα της εισόδου, σε δύο σημεία (πλησίον των κλιμακοστασίων και του κυλικείου) και ένα επιπλέον στην είσοδο των γραφείων των καθηγητών καθώς και στις τουαλέτες τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών. Επιπλέον, αντισηπτικά διαλύματα υπάρχουν σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας, το περιεχόμενο των οποίων συμπληρώνεται κάθε μέρα. Κατά συνέπεια τα διαλύματα είναι υπερεπαρκή και διαθέσιμα σε όλους τους μαθητές.

·         Η συντήρηση και ανανέωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου αποτελεί ευθύνη των Σχολικών Επιτροπών, σε επίπεδο δημοτικής αρχής. Δεσμευτήκαμε ότι θα διαβιβάσουμε το αίτημά τους, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, αφού γίνει πιο συγκεκριμένο. Αληθεύει πράγματι, ότι υπήρχε παλαιότερη δέσμευση από πλευράς εκπροσώπων του δήμου Πολυγύρου για την δρομολόγηση έργων που αφορούν την ανανέωση/εμπλουτισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων του σχολείου που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων του Γυμνασίου Ορμύλιας

Ο Δ/ντής

Παναγιώτης Ιωαννίδης