Σάββατο 29 Απριλίου 2023

3ήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ορμύλιας στα Ιωάννινα – σύντομο οδοιπορικό.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ορμύλιας πραγματοποίησε τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη με κύριο προορισμό την πόλη των Ιωαννίνων από 25 έως 27 Απριλίου 2023. Στην εκδρομή την τάξη συνόδευσαν: ο διευθυντής του σχολείου Παναγιώτης Ιωαννίδης  και οι φιλόλογοι Αλεξάνδρα Νικολαΐδου και  Ρίτα Γκαρλή.

Την πρώτη ημέρα 25.4.2023, καθ’ οδόν για τα Ιωάννινα και πριν την άφιξη στο ξενοδοχείο το πρόγραμμα της εκδρομής περιελάμβανε στάση για περιήγηση στο πανέμορφο Μέτσοβο, το ονομαστό ορεινό βλαχοχώρι στη καρδιά της Πίνδου με την απαράμιλλη θέα και την μακρά παράδοση. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο μοναδικό μουσείο ελληνικής ιστορίας με κέρινα ομοιώματα του Παύλου Βρέλλη.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατέλυσαν στο ξενοδοχείο «Βυζάντιο». Το απόγευμα της πρώτης ημέρας αφιερώθηκε σε περιπάτους στο κέντρο της πόλης και τέλος δείμνο με ζωντανή ελληνική μουσική (και πολύ χορό…) στην στοά Λούλη.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας περιελάμβανε μετάβαση στο γραφικό νησάκι των Ιωαννίνων (μετάβαση με καραβάκι) και επίσκεψη στο πολύ ενδιαφέρον μουσείο του Αλή-Πασά με τις σπάνιες συλλογές ιστορικών αντικειμένων από την εποχή της ελληνικής επανάστασης. Επιστροφή στα Ιωάννινα, μετάβαση στο εσωτερικό του κάστρου των Ιωαννίνων (παλιά πόλη) και περιήγηση στην περιοχή της ακρόπολης (Ιτς-Καλέ). Το μεσημέρι το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στο μοναδικής αξίας σπήλαιο Περάματος καθώς και στο μουσείο σπηλαιολογίας. Η απρόσμενη κακοκαιρία ανάγκασε να ακυρώσουμε την επίσκεψη στο ορεινό χωριό Μονοδένδρι (στα Ζαγοροχώρια), οπότε, το απόγευμα της δεύτερης ημέρας (26.4.2023), μετά από την αναγκαία ξεκούραση στο ξενοδοχείο αφιερώθηκε σε περιπάτους και νυχτερινή διασκέδαση.

Η τρίτη ημέρα (27.4.2023), ημέρα της επιστροφής, δεν υστερούσε σε επισκέψεις. Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο και την φόρτωση των αποσκευών στο λεωφορείο, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, τον ιερό χώρο των αρχαίων Ηπειρωτών (κέντρο του φύλου των Μολοσσών) όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο θέατρο του αρχαίου κόσμου καθώς και το αρχαιότερο μαντείο, στους πρόποδες του όρους Τόμαρος. Εγκαταλείποντας το νομό Ιωαννίνων η επόμενη στάση ήταν στα εντυπωσιακά Μετέωρα, με την μοναστική πολιτεία και το μοναδικό γεωλογικό υπερθέαμα. Τελευταία μεγάλη στάση στην πόλη των Τρικάλων για βόλτα και φαγητό.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την επιστροφή στην Ορμύλια το βράδυ της ίδιας ημέρας με όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς πλήρεις όμορφων αναμνήσεων και βιωμάτων και ολίγον κουρασμένους…

Ακολουθεί ένα σύντομο βίντεο-οδοιπορικό του ταξιδιού: